Tuinderij

VOL LEVENSENERGIE

“In onze tuinderij Zonnewending verbouwen we ons eigen biologisch-dynamische voedsel, vol levensenergie. Samen zorgen we voor een gezonde bodem en bouwen we een robuust, gebalanceerd ecosysteem. De tuinderij brengt mensen bij elkaar om gezamenlijk iets diep wezenlijks te vervullen als het laten groeien en oogsten van ons eigen voedsel vol levenskracht.”

Tuinderij Zonnewending

Op de Tuinderij Zonnewending kan je een groot deel van het jaar je eigen verse, lokaal geproduceerde, biologische groenten, fruit, kruiden en bloemen komen oogsten.

Een collectieve zelfoogsttuin biedt een alternatief voor de grootschalige, industriële landbouw, pesticiden en kunstmest gebruik. Daarnaast geeft het voedselzekerheid in onzekere tijden en het zelfoogst-principe elimineert verpakkingsmateriaal en voedseltransport. 

De zelfoogsttuin brengt mensen bij elkaar om samen iets diep wezenlijks te vervullen, namelijk het laten groeien en oogsten van eigen voedsel. Naast het faciliteren van de ‘zelfoogsters’,  willen wij ook iets betekenen voor omwonenden, dorpsgenoten en ondernemers. En, uiteraard ook voor basisscholen en het nabijgelegen Terra Groen. In de nabije toekomst worden er rondleidingen, lezingen en workshops gegeven
. Ook bij het begin van elk seizoen staan we even stil – bij de lente, zomer, herfst en winter – door middel van een passende activiteit.  


werkwijze zelfoogsttuin

Hoewel de zelfoogsttuin nog niet is gerealiseerd, kun je je NU wél alvast aanmelden. In 2024 zijn we bezig met de grond helemaal op orde te maken. Er worden groentebedden en een afwateringssysteem aangelegd en het teeltplan wordt gemaakt. Het streven is dat in 2025 de eerste zaden en planten de grond in gaan.

Zodra Tuinderij Zonnewending in bedrijf is, ontvang je wekelijks een mail waarin staat welke gewassen je kunt oogsten met oogstinstructies. Je neemt je eigen tassen en zakjes mee waardoor er geen wegwerp- verpakkingsmateriaal nodig is. Op de tuin staat aangegeven waar je de te oogsten gewassen kunt vinden. Er is oogsthulp beschikbaar voor de mensen die hierin ondersteuning wensen.

De zelfoogsttuin wordt verzorgd door professionele tuinders die ondersteund worden door de vrijwillige hulp van onder andere de deelnemers aan de zelfoogsttuin, stagiaires en bewoners uit ons dorp en omliggende plaatsen.

HOEVEEL KOST HET OM MEE TE DOEN?

Betaling van jouw wekelijks oogst gaat via betaling vooraf, door middel van een jaarabonnement. Ook vragen we je om een éénmalig instapbedrag te betalen van € 350. Dit instapbedrag is gekoppeld aan één oogstabonnement. Dit abonnement bestaat uit circa 30-35 weken waarin je je eigen oogstpakket komt plukken: gemiddeld 5 groenten per week met wat fruit en kruiden; in het voorjaar wat minder, in de zomer wat meer. Het is geschikt voor 2 personen. 

EENMALIG INSTAPBEDRAG

Het eenmalige instapbedrag betaalt iedereen die voor het eerst instapt als deelnemer in onze zelfoogsttuin. Dit is geen aandeel in de tuinderij (wij zijn immers geen coöperatie maar een stichting), maar een bijdrage voor de opstartfase dit jaar en later voor de jaarlijkse exploitatie van de tuinderij . Denk hierbij aan aanschaf en onderhoud van (tuin)gereedschap, twee polytunnelkassen, materialen en machines zoals een tractor, enzovoort.

JAARLIJKS OOGSTABONNEMENT

Het oogstabonnement betaal je daarnaast jaarlijks. In principe is dat aan het begin van het eerste abonnementsjaar. Het oogstabonnement vormt het inkomen voor de professionele tuinders. In 2024 ontvangen zij geen bezoldiging. Hun inzet tijdens de opbouwfase dit jaar doen zij geheel vrijwillig, denk aan het ontwerpplan van de tuinderij maken, het teeltplan opstellen, meewerken aan subsidieaanvragen en alle voorbereidende werkzaamheden dit jaar voor het teeltklaar maken van de grond voor 2025, het jaar dat Tuinderij Zonnewending in bedrijf gaat, dat is de planning.

De prijs van het jaarlijkse oogstabonnement is nog niet bekend. Het is moeilijk om nu exact al in te schatten, omdat dit afhankelijk is van het teeltplan dat de tuinders maken evenals het indelingsplan. Een en ander hangt ook af van de aanschaf van machines en materialen en van het klaarmaken van de grond. Het steven is dat de prijs in lijn is met andere zelfoogsttuinen. Eind van het jaar is hierover meer bekend, omdat de tuinders over het teeltplan gaan en als dat klaar is, dan is bekend hoeveel het jaarabonnement gaat zijn.

PLEK VOOR 75 OOGSTABONNEMENTEN IN 2025

Het stichtingsbestuur heeft besloten om toch al in 2024 te beginnen met het vragen van het eenmalige instapbedrag van € 350 per oogstabonnement. Om op deze manier alvast een deel van de opbouwfase te financieren zodat in 2025 al de eerste groenten geoogst kunnen worden. Mensen die vanaf volgend jaar of het jaar erna instappen, betalen ook altijd dit eenmalige instapbedrag, naast het jaarlijkse abonnement. De tuinders streven ernaar om de oogst in drie jaar tijd gefaseerd op te bouwen. We beginnen in 2025 met circa 75 oogstabonnementen. Uiteindelijk willen we uitkomen op zo’n 300 abonnementen vanaf 2027. Inmiddels zijn er al zo’n 50 inschrijvingen voor volgend jaar binnen. Als je verzekerd wilt zijn van jouw oogstplek in 2025, stap dan dit jaar alvast in!  

een gezonde bodem is de basis

Gezonde groenten op een gezonde bodem. Zonder gebruik van kunstmest, pesticiden en GMO-zaden. Daar gaan we voor. Op de zelfoogsttuin willen we werken volgens de principes van de biologisch-dynamische landbouw. Dat wil zeggen dat we niet boeren op een wijze die ten koste gaat van de aarde, maar juist in harmonieuze samenwerking met haar. We gaan voor een vitaal bodemleven en het cultiveren en onderhouden van een gebalanceerd, robuust ecosysteem waarbinnen op natuurlijke wijze ziekten en plagen beheersbaar zijn. Deze manier van werken bevordert ook nog eens de biodiversiteit. Daarnaast doen we onderzoek naar vernieuwende tuin- en landbouwmethoden middels proeftuinen.

OP BASIS VAN COMMUNITY SUPPORTED AGRICULTURE 

De zelfoogsttuin is gebaseerd op het principe van CSA (Community Supported Agriculture). Dat betekent dat de mensen die instappen zowel de lusten als lasten dragen voor wat betreft de grootte van de oogst, samen met de tuinders. De ‘zelfoogsters’ zeggen toe hun oogstabonnement te betalen ongeacht of de oogst groter of kleiner uitvalt. De tuinder spant zich in om de grond en de gewassen naar beste kunnen te verzorgen. De oogstabonnementen vormt het inkomen van de tuinders. Ook wordt het zaai- en plantgoed ermee betaalt. De tuinderij wordt dus gedragen door de hele gemeenschap aan deelnemers. Dat past goed bij het nabuurschap wat Stichting Zonnewending belangrijk vindt.